top of page

Kuchyňský trojúhelník - cesta ke snazší organizaci

  • Obrázek autora: David Rasik
    David Rasik
  • 20. 5.
  • Minut čtení: 2


Vrcholení vánočních příprav, pečení cukroví i vaření štědrovečerní večeře nás opět utvrzuje v tom, že v kuchyni je nadevše potřebná právě organizace. Ne vždy se nám ale může zdát jednoduché jí docílit. Řešení se však nachází v pouhých dvou slovech - kuchyňský trojúhelník.


Koncept kuchyňského pracovního trojúhelníku byl představen ve 40. letech 20. století, aby při vaření vytvořil pocit plynulosti a usnadnil orientaci v pracovním prostoru. Trojúhelník se skládá ze tří prvků - dřez, lednice a sporák, které reprezentují tři funkce - úklid, skladování a vaření.


Obvod ideálního trojúhelníku by se měl pohybovat mezi 3,9 m a 7,9 m, přičemž dřez by měl stát na pomyslném vrcholu s lednicí vlevo a sporákem s troubou vpravo. Vzdálenosti mezi jednotlivými body trojúhelníku se liší. Musíme totiž brát v úvahu, že při přípravě pokrmů potřebujeme také volnou pracovní plochu či prostor na odkládání špinavého nádobí, které se při vaření rychle nahromadí. Vhodné rozestupy nám také pomáhají předejít nebezpečným situacím. Kdybychom například umístili dřez moc blízko sporáku, odlétávající kapky vody na horkém oleji by mohly způsobit požár.

 

Doporučuje se proto dodržovat následující vzdálenosti:


  • mezi ledničkou a dřezem 120–210 cm

  • mezi ledničkou a sporákem 120–270 cm

  • mezi dřezem a sporákem 120–210 cm.

 


Problém s plánováním kuchyňského trojúhelníku může nastat v případě kuchyně tvaru “I”. V tomto případě pochopitelně nelze docílit trojúhelníkového tvaru. Přesto je stále vhodné dodržet doporučené vzdálenosti mezi lednicí, sporákem a dřezem, aby byl pracovní prostor přehledný a zorganizovaný.



Zlatý trojúhelník je klíčový prvek k orientaci v kuchyni, který místnost přirozeně rozdělí na úklidovou, skladovací a přípravnou zónu. Práce je díky němu efektivnější a přehlednější. Stojí proto za to ho při stavbě vaší příští kuchyně zvážit.





Comments


bottom of page