Kuchyňská pracovní deska je jednou z nejvíce namáhaných ploch v domácnosti. Každý den přichází do kontaktu s různými tekutinami, tuky, teplem i mechanickým namáháním. Správná údržba je proto klíčová nejen pro její estetický vzhled, ale i pro dlouhou životnost. Jak tedy na to?

Obecná doporučení pro čištění
- Pracovní desku čistěte pravidelně, ideálně po každém použití, a to jak horizontální, tak vertikální povrchy.
- Zbytky mastnoty, vody a jiných tekutin odstraňujte ihned, aby se nevsákly a nezanechaly skvrny.
- Používejte měkké hadříky z bavlny, mikrovlákna nebo papírové utěrky.
- K běžnému čištění postačí teplá voda s jemným mycím prostředkem, v případě silnějšího znečištění čistič určený pro povrchy bez agresivních složek.
- Pokud si nejste jisti reakcí povrchu na čisticí prostředek, vyzkoušejte jej nejprve na méně viditelné části desky.
- Vždy čistěte ve směru povrchové struktury, abyste zabránili poškrábání nebo vzniku šmouh.
- Po čištění povrch opláchněte čistou vodou a vysušte měkkým hadříkem, aby se zabránilo vzniku nevzhledných skvrn a zbytků čisticích prostředků.
Lehké znečištění
Je-li znečištění jen lehké či čerstvé, použijte suché nebo vlhké papírové ubrousky, případně houbu. V případě potřeby následně povrch utřete do sucha.
Běžné až silné znečištění
V případě normálního znečištění použijte horkou vodu v kombinaci s vhodnými čistícími prostředky jako jsou prací prostředky bez abrazivních složek, prací prášek, jemné nebo jádrové mýdlo. Čisticí prostředek v závislosti na stupni znečištění naneste a nechte působit. Následně čistou vodou opláchněte a prostředek beze zbytku odstraňte (na povrchu by jinak mohly zůstat šmouhy). Povrch utřete čistým hadříkem nebo papírovými utěrkami do sucha.
Pokud i za použití běžných čistících prostředků na lince nečistoty přetrvávají, naneste na povrch prací prostředek, pastu z pracího prostředku, jemný bělící prostředek nebo čistící prostředek s nejjemnější čistící křídou a nechte ho působit přes noc. Následně opět vše pomocí vody zcela odstraňte a setřete povrch do sucha. V případě zvlášť silných vápenatých nečistot lze krátkodobě použít desetiprocentní kyselinu octovou nebo citronovou. Tyto prostředky by se nicméně měly používat pouze příležitostně a nelze je aplikovat na povrchy s vysokým leskem.
Na co si dát pozor?
- Vyvarujte se abrazivních čisticích prostředků – drátěnky, hrubé houbičky a čisticí prášky mohou povrch nenávratně poškodit.
- Nepoužívejte přípravky s obsahem silných kyselin, silných kyselých solí nebo silných rozpouštědel, jako jsou odstraňovače vodního kamene, čističe odpadů, kyselina chlorovodíková nebo prostředky na stříbro.
- Obecně se vyhněte použití leštidel, vosků, čisticích prostředků na nábytek, čisticích prostředků na ošetření plastů a bělidel
- Rozlitou tekutinu vždy ihned otřete, dlouhodobější kontakt povrchu s určitými látkami může způsobit změnu stupně lesku.
- Nevystavujte desku přímému kontaktu s horkými předměty, například hrnci, pánvemi nebo pekáči vytaženými z trouby. Vždy použijte teplovdornou podložku.
- Nekrájejte přímo na pracovní desce – i když se může zdát odolná, nože mohou na povrchu zanechat trvalé stopy. Používejte vždy krájecí prkénko.
- Vyhněte se parnímu čištění, které může poškodit lepené spoje a strukturu materiálu.
Jak předejít šmouhám a skvrnám?
Šmouhy na pracovní desce často vznikají nesprávným způsobem čištění, například použitím studené vody, opakovaně použitých utěrek nebo organických rozpouštědel. Pokud chcete dosáhnout perfektního výsledku:
- Po čištění povrch otřete hadříkem namočeným v teplé vodě.
- Osušte jej čistým, suchým hadříkem, aby se zabránilo vzniku šmouh.
Speciální péče o lesklé a matné povrchy
- Lesklé povrchy jsou obecně náchylnější k viditelným stopám po dotyku, poškrábání vyvolaným mechanickým působením nebo nečistotách. Čistěte je jemným hadříkem s teplou vodou nebo běžnými čistícími prostředky na sklo. Vyhněte se silnému tření.
- Matné povrchy jsou méně náchylné na otisky prstů, mohou nicméně při nesprávném čištění ztratit svůj přirozený vzhled. Doporučuje se pravidelné čištění jemnými prostředky bez agresivních složek, běžnými čistícími prostředky na sklo a teplou vodou.
Důkladná, ale šetrná péče pomůže udržet vaši kuchyňskou linku dlouho krásnou a funkční. Dodržováním těchto jednoduchých pravidel předejdete zbytečnému opotřebení a prodloužíte její životnost. Věnujte pravidelnému čištění pár minut denně a vaše kuchyň bude vždy vypadat jako nová!